Jette opent tweede schoolstraat

09 Juni 2023

Jette

Jette opent tweede schoolstraat

"Schoolstraten maken de directe schoolomgeving veiliger en de verbeteren de luchtkwaliteit.  We hopen dat deze schoolstraat ervoor zal zorgen dat meer ouders hun kinderen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer naar school laten gaan. Tram 9 passeert elke 6 minuten voor de schoolpoort."

De feestelijke inhuldiging van de schoolstraat aan de Schapenweg vond plaats op vrijdag 9 juni. De directie van École Les Prés Verts maakte van deze gelegenheid gebruik om de ouders te informeren over de werking van een schoolstraat. En het belang ervan voor de verkeersveiligheid en de luchtkwaliteit.

De nieuwe schoolstraat zorgt voor meer verkeersveiligheid en een betere luchtkwaliteit voor de kinderen van basisschool Les Prés Verts. Deze schoolstraat is interessant om 2 extra redenen:

  • Een charter werd getekend tussen de verschillende gebruikers van de Schapenweg: UZ/VUB, de tuiniers van de volkstuintjes verder langs de weg, de gemeente en de school. Goede afspraken moeten zorgen voor een optimaal gebruik. Elke partner engageert zich bij te dragen tot het succes van de schoolstraat.
  • De straat is heraangelegd op hetzelfde niveau als de speelplaatsen aan weerskanten ervan. Op die manier ontstaat er een fijne ontmoetingsplek voor het afzetten en ophalen van de kinderen. De heraanleg werd ook gebruikt om fietsbogen te plaatsen.

De straat is een schoolstraat elke ochtend tussen 8u en 8u40, woensdagmiddag tussen 12u en 12u40 en ‘s avonds tussen 15u10 en 15u50 (met een uitzondering op vrijdag waar gekozen werd voor periode 14u05 tot 14u45).

Een netwerk van brede, afgescheiden fietspaden leidt via de Dikke Beuklaan, de Laarbeeklaan en de Tentoonstellingslaan naar de Schapenweg. Aan ouders die geen alternatief hebben voor de wagen, wordt gevraagd niet stil te staan voor de school, maar te parkeren op de parking van het UZ, 200 meter verder. Deze parking is gratis gedurende 30 minuten.

De schoolstraat aan de Schapenweg is de tweede schoolstraat in Jette. De eerste (op dit ogenblik tijdelijk opgeschort owv de werken aan de Theodorstraat) werd ingehuldigd in oktober 2019. Het gaat om de Verbeyststraat met zowel het Sint-Pieterscollege als het collège St Pierre (lagere school en middelbaar). Een derde schoolstraat volgt binnenkort aan school Jacques Brel in de Loossensstraat. De gemeente Jette wierf eind vorig jaar, dankzij gewestsubsidies, een halftijdse medewerkter aan die specifiek als taak heeft te werken rond veilige schoolomgevingen.