"Het is hier dat we met tastbare maatregelen actie kunnen ondernemen tégen de klimaatverandering, en vóór natuurbehoud, sociale rechtvaardigheid en bescherming van mensenrechten."
Centraal in die campagne staan de uitdagingen op vlak van milieu en sociale rechtvaardigheid, net als de nood aan versterkte dynamieken rond samenleven en veiligheid om van de gemeente een aantrekkelijke thuis te maken voor jong en oud.
“Het lokale niveau is het niveau bij uitstek om ons ecologisch engagement te concretiseren,” stelt Séverine de Laveleye, voormalig federaal parlementslid en lijsttrekker voor Ecolo-Groen. “Het is hier dat we met tastbare maatregelen actie kunnen ondernemen tégen de klimaatverandering, en vóór natuurbehoud, sociale rechtvaardigheid en bescherming van mensenrechten.”
“Het is ook hier dat mensen hun buren spreken, zich engageren in het gemeenschapsleven en zo bijdragen aan een levendige democratie. Ik ben dan ook fier dat ons programma mee tot stand is gekomen dankzij de input verzameld tijdens deur-aan-deurbezoeken en gesprekken op het terrein, en ik ben verheugd om het vandaag aan de inwoners van Vorst te mogen voorstellen.”
Het programma bevat een honderdtal maatregelen die ten goede moeten komen aan de levenskwaliteit in de gemeente. Opvallend is dat die maatregelen vaak zowel een groene als een sociale dimensie hebben. Zo worden extra bomen aangeplant en regentuinen aangelegd als bescherming tegen de gevolgen van de klimaatopwarming, maar moeten deze tevens dienen als groene ruimte voor bewoners die zelf geen tuin of terras hebben. En de installatie van zonnepanelen op zo veel mogelijk openbare gebouwen reduceert de CO2-uitstoot, maar moet via een uitbreiding van het systeem van de energie-gemeenschappen ook zorgen voor lagere facturen voor de inwoners.
Veel aandacht gaat voorts naar het bevorderen van een meer actieve en gedeelde mobiliteit, noodzakelijke investeringen in onderwijs en sociale woningen, en naar een reeks voorstellen rond samenleven en veiligheid. Onder meer via de lopende wijkcontracten en stadsvernieuwingsprojecten wil Ecolo-Groen de culturele, sociale en commerciële dynamiek in de gemeente verder versterken. Dat moet gepaard gaan met extra inspanningen op vlak van preventie en meer lokale verankering van de politiediensten, met name om een antwoord te bieden op de overlast veroorzaakt door toegenomen drughandel en -gebruik in bepaalde wijken.
Samen met het programma stellen Ecolo en Groen ook de 37 kandidaten voor die het gezamenlijke project ten uitvoer moeten brengen. Voor Groen staan Sebastian Vanderlinden en Liesbeth Goossens als duo op plaatsen 6 en 7, is filmmaakster Flo Flamme terug te vinden op plaats 31 en duwt huidig schepen Kris Vanslambrouck de lijst vanop plaats 36.
“We zijn erg trots op de goede samenwerking tussen Ecolo en Groen,” zegt Séverine de Laveleye daarover. “En ook op andere vlakken is de lijst een mooie weerspiegeling van de rijke diversiteit in onze gemeente. We kunnen rekenen op het engagement van Vorstenaren van alle leeftijden, met verschillende culturele achtergronden en met heel diverse professionele bezigheden, gaande van studenten, ondernemers en ambtenaren tot mensen uit het onderwijs, de privésector, ngo’s en vzw’s.”
“Wat ons bindt is dat we allemaal houden van onze mooie gemeente, en dat we de handen uit de mouwen willen steken om haar samen met de inwoners nog groener, eerlijker en aantrekkelijker te maken. Ecolo-Groen is klaar voor de uitdaging,” besluit kandidaat-burgemeester de Laveleye.