Pieterjan Vanden Boer wordt nieuwe schepen in Etterbeek

06 Oktober 2022

Etterbeek

Pieterjan Vanden Boer wordt nieuwe schepen in Etterbeek

"Door een klimaatplan te lanceren, kunnen we ons richten op energie-efficiëntie, maar ook op een grote aanpassingscapaciteit."

Het ontslag van Françoise de Halleux, schepen van Ecologische Transitie, Gezondheid en Welzijn, Gendergelijkheid en Diversiteit werd op maandag 17 oktober 2022 aanvaard in de gemeenteraad van Etterbeek. Ze geeft de fakkel door aan nieuwe schepen Pieterjan Vanden Boer (Groen).

"Tijdens mijn 4 jaar als schepen ben ik bijzonder trots op het werk dat is verricht op het gebied van duurzame en gezonde voeding,” zegt Halleux. “Zeker de verbetering van de maaltijden in de kantines van crèches en scholen en in de huizen van het OCMW. De oprichting van de subsidie "gezonde snacks", waarmee heel wat Etterbeekse verenigingen worden geholpen. En ook de aanstelling van een coördinator Good Food binnen het gemeentebestuur, die de transversaliteit van het onderwerp vergemakkelijkt”, verklaart Halleux, die besloot haar vroegere roeping als verzorgster weer op te pakken.

Haar opvolger, Pieterjan Vanden Boer, gemeenteraadslid voor Groen, neemt de verantwoordelijkheden van Françoise de Halleux vastberaden over: "Ik ben zeer gemotiveerd om Etterbeek nog duurzamer te maken. Françoise heeft me een aantal mooie projecten nagelaten en de mogelijkheid om nog verder te gaan. Door een klimaatplan te lanceren, kunnen we ons richten op energie-efficiëntie, maar ook op een grote aanpassingscapaciteit. Het is immers de bedoeling dat de inwoners van Etterbeek beter bestand zijn tegen de stijgende energieprijzen en dat de gemeente zo leefbaar mogelijk is bij warm weer."

Pieterjan, bio-ingenieur van opleiding met een specialisatie in energie en klimaat, ging in 2019 de politiek in als medewerker van Stijn Bex in het Vlaams Parlement, voor wie hij onder meer werkt rond de thema’s mobiliteit en gelijke kansen voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Ook op dit thema wil Vanden Boer zich toeplooien: "Ik wil een diversiteitsplan uitwerken voor Etterbeek dat zich richt op de strijd tegen genderongelijkheid, racisme en homofobie.”

Naast haar schepenambt draagt Françoise haar taken als gemeenteraadslid over aan Thibault Deleixhe, algemeen beleidsadviseur van minister Bénédicte Linard: "Het onderwijs ligt me nauw aan het hart. Het speelt een belangrijke rol in de emancipatie. Ik ben verheugd mijn ervaring toe te kunnen passen binnen een ander niveau van onze democratie en kijk er naar uit om in deze nieuwe functie van start te gaan.”

Meer info: François Denuit en Laurence Gallez, co-voorzitters van het plaatselijke Ecolo-Groen van Etterbeek

[email protected]

[email protected]