Politie controleert geluidsovertreders

19 December 2023

Politie controleert geluidsovertreders

"Dit is een absolute prioriteit voor Groen en voor mijn wetgevend werk tijdens de volgende legislatuur."

Vanaf nu kunnen politie en Brussel Mobiliteit controles uitvoeren voor geluidsovertredingen. Daarnaast worden te luide wagens en motorfietsen direct naar een keuringsstation gestuurd voor een technische controle. Dat bevestigt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt na een vraag van Groen-parlementslid Lotte Stoops in het Brussels parlement. "Hiermee kan de controle op geluidsovertreders worden opgevoerd en pakken we de 'knalpotterreur' eindelijk aan," zegt Stoops.

Vanaf nu kan niet alleen de politie, maar ook Brussel Mobiltieit controles uitvoeren. Daarvoor zijn de opleidingen al gepland en geluidsniveaumeters besteld. Stoops verklaart dat dit het probleem van geluidsvervuiling exponentieel kan aanpakken en wil deze maatregel kracht bijzetten. Op dit moment kunnen deze ambtenaren de controles niet koppelen aan administratieve sancties (GAS-boetes) en zijn ze afhankelijk van de behandelingscapaciteit van het parket. Stoops engageert zich om het nodige wetgevend werk te verrichten zodat overtreders vanaf de volgende legislatuur effici├źnter en sneller bestraft kunnen worden. "Dit is een absolute prioriteit voor Groen en voor mijn wetgevend werk tijdens de volgende legislatuur", zegt Stoops.

Stoops is wel tevreden dat de politie wel al aan de slag gaat met geluidscontroles. De raamovereenkomst tussen de politiediensten en centra voor technische keuring is beklonken. Vanaf nu is het dus mogelijk om geluidscontroles te organiseren om 'knalpotterreur' aan te pakken. "Optrekkende moto's, lawaai van boomcars en 'creatief' bewerkte uitlaten zullen meteen naar het technische keuringscentrum worden begeleid, waar ze grondig zullen worden gecontroleerd en waar geluidsmetingen kunnen worden uitgevoerd," legt Stoops uit. Er is reeds een brief naar alle politiezones gestuurd om hen van deze nieuwe mogelijkheid te informeren, en de politiezone Brussel-Elsene heeft al bevestigd dat het hiermee meteen aan de slag gaat. "Lawaai zorgt voor een aanslag op de leefbaarheid van onze wijken. Het houdt de Brusselaars letterlijk en figuurlijk wakker", concludeert Stoops.