Reuzeschermen en terrassen op een waakvlam

30 Mei 2018

Reuzeschermen en terrassen op een waakvlam

De meerderheid verwart een aangename gemeente met een slaapstad Liefhebber van lange avonden op de terrassen van Sint-Gillis? Gedaan ermee, zegt de meerderheid. Donderdag op de gemeenteraad zal een nieuw reglement aangenomen worden dat voorziet in een sluitingsuur om middernacht in alle wijken van Sint-Gillis en op alle dagen van de week.

“Als ecologisten in Sint-Gillis kunnen we niet akkoord gaan met zo’n ongenuanceerde beslissing. We kunnen begrijpen dat er een verplichte doorgang voor passanten op de voetpaden en toegang tot gebouwen wordt opgelegd. Maar een veralgemeende verplichte sluiting na middernacht is een brug te ver. Deze maatregel houdt geen rekening met de charme en het conviviale karakter van de levendige wijken in Sint-Gillis. Al vinden we wel dat de residentiële wijken van Sint-Gillis wel degelijk rust verdienen voor middernacht”, aldus Cathérine Morenville, lijsttrekker voor Ecolo-Groen in Sint-Gillis.

Daarom stelt Ecolo-Groen een aantal amendementen voor op het voorstel van de meerderheid:

  • een onderscheid in tijdsregelingen tussen de residentiële zones en de levendige buurten waar veel horeca is (zoals de Parvis)
  • een onderscheid tussen verschillende tijdzones in de week en op bijvoorbeeld in het weekend en op verlofdagen.

Daarnaast is het zo dat een echt beleid tegen nachtlawaai ook werk moet maken van effectieve controle door de gemeente. Want er is een groot verschil in overlast tussen bepaalde etablissementen, waar soms zelfs versterkers worden gebruikt met open ramen.

Reuzeschermen verboden!

Alsof ze nog niet genoeg hadden na dit slechte nieuws, blijft de meerderheid volharden in haar anti-samenlevingsbeleid dat elke uitzending van de wereldbeker in de publieke ruimte verbiedt. Dus ook de schermen in cafés die naar buiten gedraaid zijn zoals schermen in open lucht. Die richting leek het discours van de burgemeester toch te gaan tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag met betrekking tot het betreffende politiereglement.

Voor Mohssin El Ghabri, lid van de politieraad en gemeenteraadslid voor Ecolo-Groen in Sint-Gillis “Natuurlijk zijn de veiligheid en de rust van de Sint-Gillisnaars prioritair, net zoals de doorstroming van de bussen en trams van de MIVB, maar de gemeente moet ook begrijpen dat de wereldbeker een belangrijk evenement is dat veel mensen samenbrengt, zeker met de vele nationaliteiten die Sint-Gillis rijk is!””

De Ecolo-Groen fractie vraagt dan ook dat de burgemeester zijn reglement herziet en versoepelt en zal hem hierover interpelleren op de gemeenteraad van donderdag 31 maart 2018.

(foto door Magnus Franklin)