Nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Jette feestelijke ingehuldigd

27 September 2023

Jette

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Jette feestelijke ingehuldigd

"Voetgangers, fietsers en personen met een handicap of kinderwagen kunnen nu veiliger en comfortabeler van de ene naar de andere kant van de Rivierendreef gaan. En zo worden de gemeenten Jette en Ganshoren op een aangenamere manier met elkaar verbonden."

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de E. Toussaintstraat ter hoogte van de spoorweg verbindt de twee delen van de de Rivierendreef. Nu alles netjes afgewerkt is, werd de Jeanne Partousbrug afgelopen vrijdag officieel ingehuldigd, in aanwezigheid van de politieke vertegenwoordigers van Jette en Ganshoren en onder muzikale begeleiding van de Fanfare Filharmonix en Salamba drums. Ondanks het slechte weer woonden een 60-tal Jettenaren de festiviteiten bij, waaronder hele delegatie van de familie Jeanne Partous.

Eind februari kreeg de spoorwegbrug aan de E. Toussaintstraat het gezelschap van een fiets- en voetgangersbrug. Deze brug zorgt ervoor dat voetgangers en fietsers zich vlotter en veiliger kunnen verplaatsen tussen Ganshoren en het station van Jette.

Schepen van Stadsaanleg, Bernard van Nuffel: "Met de komst van de voetgangersbrug vervolledigen we de heraanleg, zodat het niet alleen onder maar ook langs de spoorweg aangenamer stappen en fietsen is. Visueel markeert de passerelle de ingang van het veel bezochte Boudewijnpark. Langs beide kanten zijn er rustzones. Aan de ene kant het woonerf langs het Atelier 34Zero, aan de andere kant legde de gemeente de oude Rivierendreef terug aan."

"Voetgangers, fietsers en personen met een handicap of kinderwagen kunnen nu veiliger en comfortabeler van de ene naar de andere kant van de Rivierendreef gaan. En zo worden de gemeenten Jette en Ganshoren op een aangenamere manier met elkaar verbonden." zegt schepen van Mobiliteit Nathalie De Swaef.

Jeanne Partous

De nieuwe fiets- en voetgangersbrug aan de de Rivierendreef kreeg de naam Jeanne Partousbrug, als eerbetoon aan de eerste vrouwelijke schepen van Jette in 1946. Ze zette zich in voor gezinnen, scholen en ouderen en was ook gedurende 20 jaar nationale voorzitster van ‘Vie féminine’. Ze was tevens de echtgenote van Paul Garcet, de mede-oprichter van ‘Jeunesse Ouvrière Chrétienne’ en overleden in mei 1945 in Dachau. Met deze naamkeuze bevestigt de gemeente Jette haar voornemen om de vrouwen aanweziger te maken in de openbare ruimte.

Financiële steun

Ontworpen door het Brussels bureau Árter, kreeg de fiets- en voetgangersbrug een belangrijke financiële steun van 178.000 € van het Fonds Bikes in Brussels, beheerd door de Koning Boudewijnstichting: "Het Fonds is verheugd te hebben bijgedragen aan de Jeanne Partous fiets- en voetgangersbrug, die harmonieus aansluit bij het stedelijke landschap van de wijk. Hierdoor kunnen fietsers en voetgangers de E. Toussaintstraat comfortabel en in een rechte lijn oversteken, terwijl het verkeer op de Rue E. Toussaint eronder doorgaat." De gemeente Jette betaalde de bijkomende kosten van 542.000 €. De structuur van zowat 17 ton en 23 meter lang werd gemaakt met duurzame materialen.