Groenen vragen Brussels actieplan tegen homofoob geweld
09 Maart 2021
Na de gruwelijke, vermoedelijk homofobe moord op David, een man uit Beveren, wijzen Brusselse Parlementsleden Juan Benjumea (Groen) en Marie Lecocq (Ecolo) op het belang van een versnelde aanpak en preventie van homofoob geweld. 'Homofoob geweld moet nu stoppen. De moord op David, die afgelopen weekend in de val zou zijn gelokt en slachtoffer zou zijn geworden van homohaat, laat pijnlijk duidelijk zien dat er nood is aan meer preventie,' aldus Benjumea.
In haar regeerakkoord belooft de Brusselse Regering 'de strijd aan te binden met alle vormen van geweld en discriminatie.' Een belangrijke strijd, dat toont de moord met vermoedelijk homohaat als motief van afgelopen weekend op zeer pijnlijke wijze aan. Om die reden vragen Benjumea en Lecocq om snel uitvoerig werk te maken van een Brussels actieplan tegen homofoob geweld. Ze wijzen daarbij op het belang van:
- laagdrempelige mogelijkheid om aangifte te doen bij agenten die daarvoor opgeleid zijn
- correctere cijfers om het probleem beter in kaart te brengen en vervolgens aan te pakken
- de strijd tegen homohaat ook proactief te voeren
Benjumea: 'Ervoor zorgen dat slachtoffers op laagdrempelige wijze aangifte kunnen doen, vanaf het kleinste voorval, is uiterst belangrijk.' Hij pleit daarbij voor het behoud van o.a. Police on web, een online platform dat tijdens de coronacrisis uitgebreid werd naar zwaardere misdrijven en verbaal en fysiek geweld, zodat slachtoffers eenvoudig aangifte kunnen doen. Daarbij aansluitend wijzen de ecologisten op het belang van een correcte opleiding van de agenten. 'Op dit moment kunnen agenten vrijwillig een opleiding rond de problematiek volgen. Dit zou een basisonderdeel van de politieopleiding moeten worden, zodat agenten snel en correct weten te handelen wanneer iemand aangifte doet, en slachtoffers goed opgevangen worden,' vult Benjumea aan.
Dat slachtoffers steeds aangifte doen, is erg belangrijk met het oog op de verzameling van correcte cijfers van homofoob geweld. 'Homofoob geweld blijft in de statistieken ondergerapporteerd. Volgens onderzoek dient maar 1 op 10 klacht in, terwijl 9 op 10 aangeeft ooit slachtoffer te zijn geweest,' licht Benjumea toe. Om het probleem aan te pakken, is er nood aan correcte cijfers. De groenen zullen minister-president Vervoort om die reden in het parlement vragen naar de concrete initiatieven die hij neemt om een beter zicht te krijgen op de reële cijfers. Ze doen daarbij de suggestie te onderzoeken of de vroegere 'Bashing-app' of een gelijkaardig alternatief opnieuw gelanceerd kan worden. Via zo'n app kunnen mensen dan eenvoudig en eventueel anoniem melding doen.
Naast een reactieve aanpak van homofoob geweld, vragen Benjumea en Lecocq de regering om ook in te zetten op een proactieve aanpak. Ze verwijzen daarbij naar het voorbeeld van politiezone Brussel Hoofdstad Elsene om seksuele intimidatie tegen vrouwen aan te pakken. Agenten in burger worden ingezet in gekende hotspots in de openbare ruimte, om daders die vrouwen lastigvallen op heterdaad te betrappen. Op die manier moet een slachtoffer de stap naar aangifte niet meer zetten. Benjumea en Lecocq vragen de minister-president om een gelijkaardig initiatief op te zetten ter bescherming van personen uit de LGBTQI+-gemeenschap en het initiatief uit te breiden naar alle politiezones van het Gewest.