Brussels Parlement zet structureel in op "omstaanders" in strijd tegen intimidatie
20 Februari 2024
"In steden waar eenmalige omstaanders-campagnes uitgerold worden, grijpen mensen drie keer vaker in bij intimidatie. Dan is het de logica zelve dat als we hier structureel op inzetten"
Vandaag heeft de commissie Mobiliteit in het Brussels Parlement een resolutie goedgekeurd die intimidatie en agressie in het openbaar vervoer en de openbare ruimte wil aanpakken. "Brussel moet veilig zijn en veilig voelen voor iedereen. Als Brusselaars beter weten hoe ze kunnen reageren bij ongewenst gedrag, kunnen we samen intimidatie en agressie in de openbare ruimte een halt toeroepen. We moeten inzetten op een solidaire publieke ruimte," zegt Groen-parlementslid Lotte Stoops, initiatiefneemster van de resolutie.
Uit onderzoek van FOD Mobiliteit blijkt dat bijna een derde vrouwen en een vijfde mannen ongewenst gedrag benoemt als verklaring om geen gebruik te maken van het openbaar vervoer. Om deze problematiek aan te pakken stelde parlementslid Lotte Stoops (Groen) samen met Margaux De Ré (Ecolo), Carla Dejonghe (Open VLD), Leila Agic (PS), Nicole Nketo Bomele (Défi), Fouad Ahidar en Els Rochette (Vooruit), vandaag een resolutie voor in de commissie Mobiliteit van het Brussels Parlement die intimidatie en agressie in de openbare ruimte wil aanpakken. Met de resolutie wil Brussel onder andere structureel inzetten op het sensibiliseren van “omstaanders” of actieve getuigen in de publieke ruimte en op het openbaar vervoer. De resolutie dringt ook aan op de oprichting van een meldpunt over de vervoersbedrijven heen, vraagt voor specifieke opleidingsmodules voor het MIVB personeel en wil meer aanwezigheid van personeel in de stations.
"Helaas hebben velen onder ons ongewenst gedrag meegemaakt of waargenomen op straat of in de metro", zeggen de parlementsleden. Omstaanders kunnen een wezenlijk verschil maken voor mensen die intimidatie ondergaan. Maar al te vaak komen ze niet tussenbeide omdat ze niet weten hoe ze op een veilige manier kunnen reageren. Nochtans, veilig reageren kan je leren. Zo geven de welbeproefde 5 A's een houvast voor omstaanders die willen tussenkomen. Men kan Anderen betrekken, de Aandacht afleiden, Archiveren wat men ziet, het mikpunt of de agressor Aanspreken als de veiligheid het toelaat en/of Aanwezig blijven en hulp bieden, ook na het incident", verklaren de parlementsleden.
Onderzoek van de Koning Boudewijn Stichting wijst er op dat het niet-tussenkomen door omstaanders bij heel wat slachtoffers bijna even zwaar doorweegt als het incident op zich. Waar wel werd ingegrepen ziet men een betere verwerking van het incident.
"In steden waar eenmalige omstaanders-campagnes uitgerold worden, grijpen mensen drie keer vaker in bij intimidatie. Dan is het de logica zelve dat als we hier structureel op inzetten, de winst qua veiligheid exponentieel zal toenemen, zowel voor gebruikers als voor professionals in de openbare ruimte en het openbaar vervoer. Wat mij betreft dus hoog tijd om van Brussel een omstaandergewest te maken", concludeert Stoops.