Schepen Byttebier en de minister Van den Brandt openen eerste Baby Bib in VRT-kinderdagverblijf.

15 Februari 2024

Schaarbeek

Schepen Byttebier en de minister Van den Brandt openen eerste Baby Bib in VRT-kinderdagverblijf.

De meest recente KOALA-cijfers maakten duidelijk dat kleuters extra taalondersteuning nodig hebben. “Deze zorgwekkende trend kunnen we counteren en best op het moment dat de taalverwerving begint, thuis en in het kinderdagverblijf”, zegt Adelheid Byttebier, schepen van cultuur in Schaarbeek. “De gemeente Schaarbeek en haar bibliotheek Sophia zijn daarom een groot taalproject gestart.”

Vandaag, donderdag 15 februari 2024, opende de gemeentelijke bibliotheek BIB Sophia de allereerste Baby Bib in het kinderdagverblijf Ukkepuk. In het kinderdagverblijf zelf kunnen peuters en ouders nu de leukste kinderboeken, voorleesboeken en opvoedingsboeken uitlenen. De inhuldiging gebeurde door de kleuters van Ukkepuk die met de schepen en de ministers de Baby Bib onthulden. Daarna werd voorgelezen aan de allerjongsten. 

De meest recente KOALA-cijfers maakten duidelijk dat kleuters extra taalondersteuning nodig hebben. Ook de PISA-cijfers tonen aan dat de leesvaardigheid van onze jongeren erop achteruitgaat. “Deze zorgwekkende trend kunnen we counteren en best op het moment dat de taalverwerving begint, thuis en in het kinderdagverblijf”, zegt Adelheid Byttebier, schepen van cultuur in Schaarbeek. “De gemeente Schaarbeek en haar bibliotheek Sophia zijn daarom een groot taalproject gestart met en voor de kinderdagverblijven. Na de Boekstart-pakketten en de Taalhartjesteam-voorleesbuddy’s, vormen de Baby Bibs het sluitstuk van ons project.”

“Ons kinderdagverblijf beschouwt taalverwerving en leespromotie als een kerntaak. Voor boekjes en voorlezen maken we, zelfs tijdens de drukste dagen en soms in moeilijke omstandigheden, dagelijks tijd. Zo krijgen al onze kindjes een goede taalstart in het leven,” voegt Karen Donders van de VRT, directeur publieke opdracht, talent & organisatie van de VRT toe. 

"Een succesvolle Boekstart-werking in je gemeente vraagt toewijding van de lokale bibliotheek. Het programma wil ouders aanmoedigen om zo vroeg mogelijk te starten met voorlezen aan hun baby of peuter. Bib Sophia draagt die boodschap met overtuiging uit en betrekt daar de kinderopvang bij. Zo'n samenwerking werkt versterkend. Onderzoek toont immers aan dat de nabijheid van boeken een verschil kan maken voor de groeikansen van kinderen, daarom zijn de Baby Bibs in de kinderdagverblijven zo belangrijk."  besluit Sylvie Dhaene van Iedereen Leest. 

De Baby Bibs zijn kleine bibliotheekjes die in de kinderdagverblijven zelf geplaatst worden om ouders gemakkelijk mogelijk van boekjes te voorzien. Naast baby- en peuterboeken bevat de Baby Bib ook voorleesboeken, meertalige kinderboeken en opvoedingsboeken. Deze boeken worden om de 6 weken gewisseld door Bib Sophia zodat ouders en peuters altijd een nieuw, aantrekkelijk aanbod hebben. De Baby Bib heeft ook meer informatie over taalontwikkeling, voorlezen, meertalig opvoeden en natuurlijk de bibliotheken van Schaarbeek. In 2024 worden er 8 Baby Bibs geplaatst in Schaarbeek, wat van de gemeente de eerste in België maakt.