Schepen Els Gossé ijvert voor geïnformeerde en betrokken Europese burgers in Elsene

19 Februari 2019

Schepen Els Gossé ijvert voor geïnformeerde en betrokken  Europese burgers in Elsene

De gemeente Elsene zal komende weken sterk inzetten op het informeren van de Europese niet-Belgen over hun recht om te stemmen in België bij de komende Europese verkiezingen. Daarenboven wil de gemeente de Europeanen op haar grondgebied meer betrekken bij het sociale weefsel van de gemeente.

Op zondag 26 mei 2019 trekken we met z’n allen naar de stembus. In Brussel zullen we voor drie parlementen moeten stemmen: Het federale, het Brusselse en het Europees Parlement. Alle onderdanen van de lidstaten van de Europese Unie, die geen Belg zijn, kunnen deelnemen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement en stemmen op de kandidaten op de Belgische lijsten. Hiervoor dienen ze zich registreren voor 28 februari.

“Elsene is een gemeente die voor de helft bestaat uit niet-Belgische burgers, waarvan één derde Europese niet-Belgen zijn. En net als alle Brusselse gemeenten moeten we ons als gemeente inspannen om niet-Belgische burgers aan te moedigen zich te laten registreren, zodat ze kunnen stemmen voor een politieke vertegenwoordiging”, aldus Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene.

"In ieder geval wil ik alles doen wat in mijn vermogen ligt om de burgers zo goed mogelijk te informeren over hun burgerlijke en politieke rechten," legt Els Gossé, schepen van Europa, uit. “Voor de aanstaande Europese verkiezingen van 26 mei is een hele campagne opgezet om niet-Belgische Europese burgers zoveel mogelijk te informeren over hun recht om op de Belgische Europese lijst te stemmen. We stuurden een brief uit, hingen affiches op en informeerden de burgers via onze website en facebook-pagina”, vervolgt schepen Gossé.

“Behalve het informeren van de Europeanen over hun burgerrechten wil men ook meer ontmoeting creëren tussen de Europese nieuwkomers en de andere inwoners van Elsene” Op termijn plannen we ook een infoavond waarop alle inwoners uitgenodigd worden om informatie te krijgen over de uitdagingen van Europa. Een ideaal moment om met elkaar de banden aan te halen én van elkaar te leren.”

 

Meer info:

Els Gossé, schepen van Europa, tel: +32 2 515 64 80