Trio Marie Fontaine, Arne Smeets en Maguy Ikulu trekt Ecolo-Groen-lijst Ganshoren, Elke Van den Brandt duwt

20 Juni 2023

Ganshoren

Trio Marie Fontaine, Arne Smeets en Maguy Ikulu trekt Ecolo-Groen-lijst Ganshoren, Elke Van den Brandt duwt

"Als de kiezers ons de kans geven, zullen we in 2024 onze verantwoordelijkheid nemen."

Marie Fontaine, Arne Smeets en Maguy Ikulu zullen in Ganshoren de lijst van Ecolo-Groen trekken bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit, en Kalvin Soiresse, Brussels parlementslid, zijn lijstduwers.

Ecolo en Groen stellen een nieuwe, dynamische lijst voor in Ganshoren, die bekende gezichten combineert met nieuwkomers. Marie Fontaine, lijsttrekker en huidig fractieleider in de oppositie: "Na jaren van stilstand hebben we een creatief en gedurfd project nodig voor Ganshoren. Wij zetten ons in voor een gemeente met lef, een gemeente waarin de dingen bewegen. Onze inwoners vragen om een groene, solidaire gemeente en dat laten ze ons weten. De afgelopen 6 jaar hebben we vanuit de oppositie hard gewerkt en we zijn trots op de dialoog die we met de burgers zijn aangegaan. Als de kiezers ons de kans geven, zullen we in 2024 onze verantwoordelijkheid nemen."

Het drietal aan het hoofd van de lijst wil de gemeente nieuw leven inblazen, met name door jongeren echt ruimte te geven in de gemeente en de contacten tussen generaties te verbeteren, bijvoorbeeld door projecten die kinderdagverblijven en scholen met verpleeghuizen verbinden. Het trio wil meer bruisende en culturele projecten in de wijken, de straten groener maken, het Groene Hart van Ganshoren ontwikkelen, de plaats van meisjes en vrouwen in de openbare ruimte en in het sportaanbod verbeteren, het aanbod van betaalbare en kwaliteitsvolle woningen verbeteren - met name door de renovatie van de Sint-Martinusgaarde. De lijst met projecten die de Groenen willen aanpakken is lang!

De kandidaten brengen complementaire kwaliteiten en ervaring in het team.

Marie Fontaine, 36 jaar, is sinds 2018 gemeenteraadslid en fractieleider in Ganshoren: "Politiek betrokken raken bij mijn gemeente was een no-brainer. Ganshoren zit vol potentieel, maar helaas wordt dat potentieel vaak niet waargemaakt. Ganshoren is mijn gemeente, waar ik woon en waar mijn twee dochters opgroeien. We hebben kostbare groene ruimtes en de inwoners van Ganshoren zijn op zoek naar fijne plekken en nieuwe mogelijkheden om met elkaar te ontmoeten. We willen werken aan een groenere gemeente die zich klaarstoomt voor de klimaatuitdaging: dit vereist een gemeente die ondersteunt en die meer open is. Er worden ons grootse projecten verkocht die weinig opschieten. Wat onze gemeente nodig heeft zijn concrete grassroots-projecten, uitgevoerd door en voor de lokale bevolking."

Arne Smeets, 36 jaar, is wiskundige van opleiding en een nieuwkomer op de Ecolo-Groen lijst. De laatste jaren was hij betrokken in het verenigingsleven, met name op het gebied van verkeersveiligheid: "Ik heb een sterke verbondenheid met mijn gemeente ontwikkeld, maar ik zie ook wat er ontbreekt. Op het vlak van mobiliteit bijvoorbeeld is het verschil met onze buurgemeente Jette - waar Ecolo-Groen in de meerderheid zit - opvallend. Onze gemeente zou de stap moeten durven zetten naar echte multimodaliteit, in plaats van zich te verzetten tegen de minste verandering. Ons gemeentelijk mobiliteitsplan dateert al van 2006 en dat zegt veel... Efficiënter openbaar vervoer, een kwaliteitsvolle openbare ruimte die toegankelijk en comfortabel is voor onze allerjongsten en alleroudsten, een echt fietsnetwerk, geloofwaardige alternatieven: wie wordt daar niet enthousiast van?"

Maguy Ikulu, 30 jaar, is jurist en politicoloog en nieuwkomer in de gemeenteraad: "Ik woon nu twee jaar in Ganshoren en ik ben verliefd geworden op de gemeente. Ganshoren is een echte ruwe diamant in Brussel, die de kans moet krijgen om te shinen. Ik ben ervan overtuigd dat de diversiteit van onze gemeente een troef is. Ik kan een brug slaan tussen twee generaties en wil me inzetten om de gemeente al haar diverse talenten te laten ontdekken, onder andere door te werken aan banden tussen verschillende generaties. Ik wil ervoor zorgen dat alle stemmen daarbij gehoord kunnen worden, zodat niemand buitenspel wordt gezet. Deze veranderingen gaan noodzakelijkerwijs gepaard met een rechtvaardige klimaattransitie, die we lokaal met Ecolo-Groen willen leiden."

Elke Van den Brandt en Kalvin Soiresse zullen het team ondersteunen door de lijst te duwen.

Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit, voegt eraan toe: "Elke dag wakker worden met uitzicht op het Elisabethpark herinnert me eraan hoeveel geluk ik heb om in Ganshoren te wonen. Mobiliteit, vergroening, onderwijs, sociale bijstand: met veel energie en goesting steun ik het Ecolo-Groen team tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, omdat ik weet dat met Marie, Arne en Maguy het leven van de Ganshorenaren enkel beter kan worden."

Kalvin: "Ik ben verliefd geworden op deze gemeente, die me overtuigd heeft door haar rust en haar potentieel. Ik wil de ontwikkeling ondersteunen van aantrekkelijke culturele en sportieve projecten die voor iedereen toegankelijk zijn. Projecten die de lokale bevolking bij de gemeenschap betrekken en jongeren aanmoedigen om zich als burgers in te zetten en betrokken te raken bij de lokale democratie. Projecten die rekening houden met de groene identiteit van Ganshoren en haar stedelijk potentieel. Ganshoren heeft meer creativiteit en durf nodig."

Ecolo-Groen in Ganshoren heeft ook al de kandidaten voorgedragen die de 4e en 5e plaats op de lijst zullen bezetten. Dat zijn Bruno Kestemont en Els Wauters.