Ecolo-Groen Ukkel: Een dynamisch, ervaren en divers team om de lokale campagne van 2024 te leiden

07 December 2023

Ukkel

Ecolo-Groen Ukkel: Een dynamisch, ervaren en divers team om de lokale campagne van 2024 te leiden

“Ik ben in de politiek gestapt om de crisisgeneratie een sterke stem te geven, tegelijk ook om een platform te geven aan mensen van diverse afkomst die niet altijd gehoord zijn in de politiek."

Afgelopen juni maakte Ecolo-Groen Ukkel zijn lijsttrekkers bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. Vandaag, na hun stemming op de Algemene Vergadering, onthullen de ecologisten de top 15 kandidaten: een dynamisch en divers team, zowel ervaren als nieuw. Het doel is om Ukkel groener en eerlijker te blijven maken, om de lokale wortels te versterken en om een van de twee belangrijkste politieke krachten in Ukkel te blijven.

Eerste Schepen Thibaud Wyngaard (40) en schepen Maëlle De Brouwer (30) zullen de lijst aanvoeren. De Groenen hebben opnieuw hun vertrouwen gegeven aan François Lambert-Limbosch (59), schepen van senioren, preventie en sociale actie en cohesie, en Perrine Ledan (55, Française), schepen van cultuur, burgerparticipatie en internationale solidariteit, ze staan als respectievelijk 3de en 4de op de lijst. Op de vijfde plaats staat Mathias Junqué (28), gemeenteraadslid sinds december 2022 en beleidsadviseur in het kabinet van staatssecretaris Barbara Trachte voor begrotingszaken. Op de zesde plaats staat Aleksandra Kokaj (43), de eerste en huidige voorzitster van de Gemeenteraad, medeoprichtster van de “Écoles plurielles” in Molenbeek en lerares sociale wetenschappen aan de Decrolyschool.

Een ervaren en fris team

Nog een aantal gemeenteraadsleden met een schat aan ervaring staan ook op de lijst. Fathiya Alami (59), politieraadslid en voormalig bedrijfsdirecteur, zet zich in voor interreligieuze dialoog en het samenleven. Björn Becker (51, Duitser) is een fervent basketballer en producent van fairtrade en biologische chocolade. Yannick Franchimont (42), werknemer in de distributiesector, is directeur van de Longchamp-zwembad en de Ukkelse Jeugddienst en blijft betrokken bij jeugdbewegingen.

Het team zal ook een aantal nieuwkomers bevatten. Asher Serrana (28, Belgisch-Filipijns) , werknemer in de openbare sector, is de lokale sterkhouder van Groen, bestuurder bij visit.brussels en co-voorzitter van Jong Groen Brussel. Hij zet zich in voor de inclusie van mensen met migratieroots en voor het LGBTQIA+ gemeenschap.

Julien Dussart (39, Fransman), vader van twee kinderen en medeoprichter van een lokaal ruilsysteem, met een diploma in management en IT. Géraldine Ninove (37), yogalerares, kunstzinnig therapeute, administratief en boekhoudkundig assistente bij het Parlement na 12 jaar in de privésector. Céline Vanderborght (50), bestuurder bij de MIVB, die zich omschoolt voor een nieuwe carrière na lange tijd gewerkt te hebben aan digitalisering en Smart City.

Plaatsen voor vertegenwoordigers van het middenveld

De expertise van burgers heeft altijd centraal gestaan in het ecologische project. Zoals altijd zal de Ukkelse Ecolo-Groen lijst mensen bevatten die actief zijn in lokale verenigingen en groepen. Er zijn nog plaatsen vrij voor kandidaten die geen lid zijn van Ecolo-Groen en die zich samen met ons willen inzetten voor een (nog) groenere en eerlijkere gemeente. Er hebben zich al een aantal mensen gemeld, waar we heel blij mee zijn.Twee Brusselse parlementsleden zullen de lijst ondersteunen: Ingrid Parmentier en Marie Borsu

Ingrid Parmentier (49), landbouwingenieur met een doctoraat in landbouwwetenschappen, is vooral geïnteresseerd in het geïntegreerde beheer van regenwater en de integratie van biodiversiteit in stadsplannen en -reglementeringen, alsook in groene en blauwe mazen en het sterrengrid. Marie Borsu (45) is in september 2023 beëdigd als lid van het Brussels Parlement en het Parlement van de Fédération Wallonie-Bruxelles, waar ze haar 18-jarige verbintenis als lerares Grieks, Latijn en filosofie aan de Decrolyschool voortzet. Ze was meer dan 4 jaar fractieleider in de gemeenteraad van Elsene en verhuisde onlangs naar Ukkel.

Thibaud Wyngaard en Maëlle De Brouwer: “Onze gemeente is vandaag zeker groener, eerlijker, meer inclusief en meer 'actief mobiel' dan vroeger. We zijn ons er echter van bewust dat er nog werk aan de winkel is. Met dit dynamische, ervaren en vernieuwde team zijn we klaar om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te blijven investeren in het verbeteren van de levenskwaliteit van de Ukkelaars.”

Asher Serrana: “Ik ben in de politiek gestapt om de crisisgeneratie een sterke stem te geven, tegelijk ook om een platform te geven aan mensen van diverse afkomst die niet altijd gehoord zijn in de politiek. Ik kijk ernaar uit om een frisse blik aan onze lokale groene politiek te geven, want het is het lokaal niveau waar je de eerste zichtbare stappen zet richting een groene, rechtvaardige en solidaire toekomst."