NO2 Pollution

Elk jaar sterven meer dan 600 Brusselaars vroegtijdig door complicaties gerelateerd aan luchtvervuiling. Te hoge concentraties fijn stof en stikstofdioxide (NO2) leiden tot ademhalingsproblemen, longziekten, hartaanvallen en kanker.

Toch wordt de luchtkwaliteit onvoldoende gemeten in Brussel. Op dit moment zijn er maar negen officiële meetpunten in het Brussels Gewest. Daarom plaatsen Groen en Ecolo, samen met de Brusselaars, meetbuisjes voor NO2 op 250 plekken in heel het Brussels Gewest in de periode februari-maart. De meetbuisjes zijn passieve samplers, net zoals de meetbuisjes van de grote CurieuzeNeuzen actie in Vlaanderen. De buisjes worden geprepareerd door het Britse Gradko International, hetzelfde laboratorium waarmee de NGO Client Earth heeft samengewerkt voor haar eigen meetactie op vier punten in de Europese wijk, en waar we ook vorig jaar onze actie mee hebben uitgevoerd. Het betreft diffusie-buisjes met de preparatie 50%TEA/Aceton.  

De meetresultaten worden geanalyseerd door het laboratorium van Gradko International en dan in kaart gebracht. Op deze pagina zullen we in april de resultaten van de metingen onthullen en de belangrijkste conclusies delen.

Wil je op de hoogte gehouden worden per mail? Schrijf je dan hier in. Benieuwd naar de resultaten van de actie vorig jaar? Neem een kijkje op deze pagina