Brussel krijgt stadsdichterschap in 2024: "Stadsdichters doen Brussels cultuurleven bruisen"
09 Augustus 2023
"Kunst en cultuur geven een stem aan Brussel en de Brusselaars. Het verbindt op een positieve manier in tijden waar dit zo sterk nodig is."
Brussels2030, de organisatie die Brussel klaarstoomt om in 2030 Europese Culturele Hoofdstad te worden, zal zich ontfermen over het stadsdichterschap. Dat blijkt uit een antwoord van minister Sven Gatz op een schriftelijke vraag van Groen-parlementlid Lotte Stoops. "Een stadsdichterschap speelt een mooie rol in het op de kaart zetten van Brussel als bruisende cultuurstad", zegt Stoops tevreden.
Naar aanleiding van een vraag van Groen-parlementslid Lotte Stoops bevestigt bevoegd minister Sven Gatz dat Brussels2030 het initiatief neemt om het stadsdichterschap vorm te geven. "Een stadsdichterschap zou een mooie rol kunnen spelen in het op de kaart zetten van Brussel als bruisende cultuurstad", zegt Stoops. Brussels2030 is bij uitstek een organisatie is die de verschillende talen en culturen in Brussel wil samenbrengen. Stoops drong in het Brussels parlement al enkele keren aan op een domeinoverstijgende aanpak en is dan ook tevreden dat de organisatie zich over het dichterschap ontfermt: "De missie van Brussels2030 sluit aan bij hoe Groen een stadsdichterschap ziet: collectief, meertalig, op en top Brussels en bottom up."
De komende weken maakt Brussels2030 werk van een charter waarin de algemene modaliteiten van het stadsdichterschap worden opgenomen. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met experten uit de sector. Stoops is tevreden dat de cultuursector vanaf dag één betrokken wordt en hoopt dat er nog meer gesprekken zullen plaatsvinden met de veelzijdige poëzie-initiatieven die Brussel kent: "Door samen met allerlei partners rond de tafel te zitten krijgen we een op en top Brusselse uitkomst. Kunst en cultuur geven een stem aan Brussel en de Brusselaars. Het verbindt op een positieve manier in tijden waar dit zo sterk nodig is."
Brussels2030 zal ook verantwoordelijk zijn voor de samenstelling van de jury voor de selectie van een stadsdichterschap. Eind 2023 zou het winnend project bekend gemaakt worden zodat het stadsdichterschap begin 2024 van start kan gaan. Stoops is enthousiast: "Een stadsdichterschap brengt de stad en al zijn burgers via poëzie dichter bij elkaar. Poëzie giet de actualiteit in woorden en beelden, zodat we wat leeft in onze stad collectief een unieke plek kunnen geven."
Stoops roept Brussels2030 op om de typisch Brusselse meertaligheid te omarmen en het stadsdichterschap breed en multidisciplinair in te vullen. "Stadsdichters bieden een uitgelezen kans om speels aan taalvaardigheid te werken en samen met kinderen en anderstaligen op ontdekking te gaan", verklaart Stoops. Ze pleit dan ook dat het initiatief zich kan bewegen in meertaligheid en over de grenzen van de gemeenschappen en de Brusselse gemeentes, een notie waar ook de minister zich achter kan scharen.