Word jij een #BystanderHero?
06 Februari 2024
"Als we weten dat in steden waar bystanders campagnes gehouden worden, mensen drie keer meer ingrijpen bij intimidatie, dan is het wat mij betreft hoog tijd om van Brussel een bystandergewest te maken."
Hoe reageer je als je ziet dat er iemand lastig gevallen wordt op de metro? Wat doe je als je racistische opmerkingen hoort? We zijn allemaal wel eens getuigen van ongepast gedrag, maar er op reageren of actie ondernemen maakt pas echt het verschil.
Parlementslid Lotte Stoops neemt net zoals haar twee kinderen dagelijks het openbaar vervoer en ijvert daarom voor veilige en propere dienstverlening. Ze gelooft in betrokkenheid en weet dat vele mensen niet zouden aarzelen om in te grijpen als ze zouden weten hoe ze dat op een veilige manier kunnen doen. "Als we weten dat in steden waar bystanders campagnes gehouden worden, mensen drie keer meer ingrijpen bij intimidatie, dan is het wat mij betreft hoog tijd om van Brussel een bystandergewest te maken." Je kan leren om een actieve getuige te worden, ook omstaander of bystander genoemd. En die bystanders zijn echte helden doordat ze mikpunten laten weten dat ze niet alleen zijn.
Lotte heeft de voorbije dagen fluitjes uitgedeeld om de aandacht hierop te vestigen. En uit de respons die ze kreeg is het wel duidelijk hoe belangrijk en vooral hoe nodig bystanders zijn.
Een #BystanderHero worden? Dat doe je met de 5 A's!
Anderen betrekken
Gebeurt er iets rondom jou? Je staat er niet alleen voor. Roep de hulp in van anderen. Er is kracht in aantallen.
Afleiden
Leid de aandacht af van de ongemakkelijke situatie. Wees zo creatief als je wil: vraag de weg, jodel! Gewoon de boel even opschudden.
Archiveren
Documenteer wat je ziet met je smartphone. Leg de situatie vast om later het mikpunt hiermee te kunnen helpen (mits toestemming!), maar zorg dat je veilig bent.
Aanspreken
Scan je omgeving, schat de veiligheid in en spreek mensen aan op hun gedrag.
Aanwezig blijven en steun bieden
Ten slotte kan je aanwezig blijven en de situatie in het oog houden. Dat geeft een veiliger gevoel aan het mikpunt en zo kan je mogelijk toch ingrijpen. Achteraf kan je hulp of een luisterend oor aanbieden.